Німеччина і Австро-Угорщина підписали конвенцію про поділ України (1918)

25 березня 1918 - 106 років тому

Німецькі та австрійські делегати в Брест-Литовському. 1918

Німецькі та австрійські делегати в Брест-Литовському. 1918

25 березня 1918 Німеччина і Австро-Угорщина підписали конвенцію про поділ української території на зони впливу. Так, Австрії відтепер належали Подільська, Херсонська, Катеринославська губернії та південно-західна частина Волинської, інші землі, в тому числі і Кримський півострів, відходили Німеччині.

9 лютого 1918 в Бресті між делегацією УНР і Четвірним союзом на чолі з Німеччиною був підписаний мирний договір. Згідно з цим документом, країни союзу визнавали незалежність України, завдяки чому вдалося припинити війну з російськими більшовиками, а вітчизняні політики зобов’язувалися натомість доставити до Західної Європи залізну руду, зерно, м’ясо та інші продовольчі товари. Після підписання договору австро-німецькі війська рушили вглиб українських територій. Разом з армією Центральної Ради вони просувалися по Україні, звільняючи її від більшовиків. Однак ЦР так і не вдалося створити на місцях ефективне управління, чим і скористалися німці. Зайнявши всю Україну, вони стали втручатися у внутрішньодержавні справи, а 25 березня 1918р. взагалі підписали з Австро-Угорщиною конвенцію про зони впливу. Німецьке військове командування підпорядкував собі управління залізницями і водним транспортом і ввело військово-польові суди. Крім того, під загальний контроль союзників була поставлена ??видобуток кам’яного вугілля і залізної руди. Намагаючись усіма силами прискорити вивіз продовольства, іноземці почали насильно забирати у селян хліб та інші продукти, чим спровокували конфлікти з ЦР. В результаті, австро-німецькі сили підтримали гетьмана П. Скоропадського в його боротьбі за владу, вважаючи, що він стане більш надійним і слухняним союзником.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.