У Києві запустили найбільший в Європі ізохронний циклотрон (1976)

24 березня 1976 - 48 років тому

Київський ізохронний циклотрон «У-240»

Київський ізохронний циклотрон «У-240»

24 березня 1976 в Інституті ядерних досліджень Академії Наук Української РСР запустили найбільший в Європі ізохронний циклотрон «У-240». Завдяки цій установці у вітчизняних вчених з’явилася можливість широко вивчати властивості різних матеріалів під впливом потужного радіоактивного випромінювання.

У радянські часи Україна і Київ були досить потужними науковими центрами ядерної фізики. У вітчизняному Інституті ядерних досліджень постійно відбувалися експерименти, велися спостереження і впроваджувалися нові розробки. Досить часто в цих дослідженнях брали участь і іноземні вчені. Значним досягненням Інституту став запуск одного з найбільш унікальних у світі ізохронного циклотрона «У-240» з трьома секторами. Керували роботами Ю. Басаргін, А. Линів і Р. Літуновскій. На цій установці з’явилася можливість отримати протони і нейтрони з енергією до 80 МеВ, а також прискорювати важкі іони. Ті випробування, які проводилися на прискорювачі на початку 90-х років минулого століття, і сьогодні активно аналізуються і стають базою для нових наукових розробок. Сам циклотрон занесли до книги національних досягнень України, але, на жаль, вже більше 10 років проект заморожений через недостатнє фінансування.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.