КПУ прийняла рішення про відправку української молоді для освоєння цілини (1954)

23 березня 1954 - 70 років тому

Молодь Києва перед виїздом на цілину. 1955

Молодь Києва перед виїздом на цілину. 1955

23 березня 1954 відкрився XVII з’їзд КП України, на якому було прийнято рішення про набір українських юнаків і дівчат для поїздки до Сибіру та Казахстану для освоєння цілинних і перелогових земель.

Програма освоєння цілинних земель почала діяти в Радянському Союзі в 1954 р., коли відповідна постанова «Про подальше збільшення виробництва зерна в країні і про освоєння цілинних і перелогових земель» прийняв пленум ЦК КПРС. Але для її реалізації власної технічної бази та кадрів на Далекому Сході, Казахстані та Сибіру, ??а саме там розорювали нові землі, не вистачало. Тому значну частину людей повинна була дати Україні. Завдяки масовій пропаганді «добровільно» протягом 1954-1956 рр.. в Казахстан і Сибір виїхало більше 80 тис. молодих українців. Крім того, працювати на цілинних землях у цей період були вислані дві третини всіх випускників сільськогосподарських вузів УРСР, на літню практику туди виїжджали і звичайні студенти, які мали споруджувати для постійних робочих житло, школи, елеватори, мости, майстерні, дороги і т. п. Закінчилася програма з освоєння цілини тільки в 1963 р., коли було прийнято рішення про направлення зусиль не на розробку нових земель, а на збільшення врожайності на вже освоєних.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.