Кам’янець-Подільську фортецю оголосили заповідником (1928)

23 березня 1928 - 96 років тому

Кам’янець-Подільська фортеця

Кам’янець-Подільська фортеця

23 березня 1928 Рада Народних Комісарів УРСР видала постанову «Про оголошення замку-фортеці у м. Кам’янці-Подільському державним історико-культурним заповідником». Згідно з цим документом, замок у межах древніх стін і земляних валів з усіма стародавніми кріпосними спорудами, в тому числі російською та польською воротами, а також вежами Стефана Баторія, Ковпака, Лянцкоронської і Комендантській вежами оголошувалися територіями, що охороняються державою. На думку істориків, таке рішення Наркомату став дуже важливим для збереження історичної пам’яті всього Старого міста. 18 травня 1977 Рада Міністрів оголосив про створення в рамках всього Старого міста, включаючи і замок-фортеця, Кам’янець-Подільського державного історико-архітектурного заповідника. У 1998 р. він отримав статус національного. Сьогодні НІАЗ «Кам’янець» занесено до списку пам’яток світової культури спадщини ЮНЕСКО.

Загальна площа заповідника становить 121 га. Його головною перлиною вважається фортеця-замок, датована XII-XVIII ст. В її центрі знаходиться Старий замок, складений з замкнутих у неправильний чотирикутник кріпосних стін площею 1,5 га. Крім того, до складу Кам’янецької фортеці входять одинадцять башт, кожна з яких має своє цікаве назву і багату історію.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.