Вийшов у світ перший номер «Літературної України» (1927)

21 березня 1927 - 97 років тому

Газета «Літературна Україна»

Газета «Літературна Україна»

21 березня 1927 в Києві вийшов перший номер «Літературної газети», відомої сьогодні під назвою «Літературна Україна». Це був друкований орган нової Київської філії Всеукраїнського союзу пролетарських письменників (ВУСПП). Головним редактором газети став український письменник Іван Ле. Виходило видання раз на 2 тижні. Серед основних матеріалів на сторінках «Літературної газети» друкувалися уривки з нових творів провідних українських письменників і поетів, рецензії та критичні статті, огляди і замітки про загальний стан вітчизняної літератури та її творчі успіхи.

На початку ВВВ у 1941-1942 рр.. редакція газети була евакуйована з Києва. У той час вона виходила в Москві, Харкові, Уфі та Луганську під назвою «Література і мистецтво». У 1945 р. «Літературна газета» повернулася в Україну, а в 1962 р. видання змінило назву на «Літературну Україну», під яким виходить і зараз. Сьогодні газета є офіційним друкованим органом Національної спілки письменників України і виходить щотижня. Серед її шанувальників багато вітчизняних діячів мистецтва і педагогів, а також передплатників за кордоном, адже в наш час саме це видання вважається єдиною і найстарішою газетою письменників України.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.