Михайло Грушевський став головою Центральної Ради (1917)

20 березня 1917 - 107 років тому

Михайло Грушевський - голова Центральної Ради України

Михайло Грушевський - голова Центральної Ради України

20 березня 1917 головою проводу створеного 4 березня 1917 парламенту України - Української Центральної Ради - вибрали видатного історика і політичного діяча Михайла Грушевського. Цю посаду він займав протягом 13 місяців.

На початку березня 1917 Товариство українських поступовців разом з низкою інших українських партій та громадських організацій ініціювали створення в Києві об’єднаного центру політичної думки - Центральної Ради. Главою нового національного органу був обраний видатний український вчений Михайло Грушевський. На цій посаді історик, насамперед, керувався принципом демократії і верховенства закону. Протягом 13 місяців, які існувала Центральна Рада, він особисто брав активну участь у всіх державних процесах. Зокрема, він був співавтором і всіх 4 Універсалів. Разом з цими документами еволюціонували і погляди глави ЦР щодо майбутнього України, яка спочатку повинна була стати автономією у складі Росії, але згодом вимоги зросли і до самостійності. Проте коли в Київ вступили сили Червоної Армії, М. Грушевський разом з іншими членами ЦР покинули місто. Згодом вони повернулися ще на 2 місяці, але доля України вже була вирішена. На своєму останньому засіданні 29 квітня 1918 Мала Рада ухвалила Конституцію УНР, а М. Грушевський став першим Президентом України. Проте вже в той же день в країні проголосили відновлення гетьманату, а очолив його П. Скоропадський.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.