Загиблих студентів у бою під Крутами урочисто перепоховали на Аскольдовій могилі в Києві (1918)

19 березня 1918 - 106 років тому

Перепоховання загиблих під Крутами. Київ, 19 березня 1918

Перепоховання загиблих під Крутами. Київ, 19 березня 1918

19 березня 1918 тіла 18 бійців Студентського куреня Армії УНР, які загинули під час бою з радянськими військами на чолі з М. Муравйовим біля станції Крути за 130 км від Києва, були урочисто перепоховані на Аскольдовій могилі в Києві. Ідея вшанування пам’яті героїв Крут належала особисто Михайлу Грушевському. Зустрівши на Київському вокзалі труни з померлими юнаками, величезна процесія, в якій брали участь родичі бійців, духовенство, члени Центральної Ради, рушила до Володимирського собору. Звідти вони пішли до Аскольдової могили поруч з Дніпровським спуском, де і поховали студентів.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 Проголосивши IV Універсал, Центральна Рада фактично визнала незалежність України, а значить, була приречена на війну з більшовицькою Росією. Маючи завдання будь-яким способом зупинити ворога і не дати йому підійти до Києву, вітчизняні армійці були змушені вступити у нерівний бій з 4-тисячною армією більшовиків. В результаті, 4 сотні молодих людей, а в український загін входили переважно київські студенти і бійці вільного козацтва, були приречені на смерть. Вже через 5 годин більшовики перемогли. Але, незважаючи на програш юнкерів, цей бій став зразком справжнього героїзму української молоді, який пам’ятають і сьогодні.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.