Донецько-Криворізька радянська республіка увійшла до складу України (1918)

19 березня 1918 - 106 років тому

Засновники Криворізько-Донецької республіки. У центрі - Артем. 1918

Засновники Криворізько-Донецької республіки. У центрі - Артем. 1918

19 березня 1918 на II Всеукраїнському з’їзді Рад у Катеринославі було прийнято рішення про визнання Донецько-Криворізької республіки частиною радянської України, а значить, існування окремої держави було визнано недоцільним. Керівні органи республіки увійшли до складу ВУЦВК та Народного Секретаріату, а армія ДКРР підкорилася головнокомандувачу Українських радянських військ В. Антонову-Овсієнку.

ДКРР була проголошена 11 лютого 1918. На такий крок більшовики були змушені піти, бо боялися захоплення влади в регіоні Центральної Радою. Так, на IV обласному з’їзді Рад робітничих депутатів Донецького і Криворізького басейнів, що проходив у Харкові з 9 січня по 12 січня 1918 р., було оголошено про створення на території Сумщини, Харківщини, Донеччини, Катеринославщини з Кривим Рогом, Херсонської області, Єлисаветграда та частини Області Війська Донського з Таганрогом Донецько-Криворізької радянської республіки. Очолив уряд нової країни Ф. Сергєєв (Артем). Нова республіка мала увійти до складу Росії, але 19 березня 1918 сам Артем висловив думку про доцільність її підпорядкування Україні, адже так на ворога можна виступити єдиним фронтом. В результаті, з’їзд підтримав голову Раднаркому і на цьому історія ДКРР закінчилася.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.