У Києві відкрилася перша українська гімназія (1917)

18 березня 1917 - 107 років тому

Перша українська сільська школа, організована ОШО

Перша українська сільська школа, організована ОШО

18 березня 1917 року у Києві за ініціативою Товариства шкільної освіти була відкрита перша українська гімназія. Першим директором україномовного навчального закладу став відомий педагог П. Холодний.

У складі Російської імперії вся українська культура і освіта перебували під забороною, тому не було в країні і українських шкіл. Проте після Лютневої революції 1917 р. перед національними меншинами великої імперії відкрилися нові можливості, чим відразу скористалися патріотично налаштовані сили. На початку березня 1917 Київська міська управа розглянула питання про запровадження у школах міста української мови і схвально поставилася до ініціативи київської інтелігенції відкрити першу українську школу. А вже 17 березня гімназія ім. П.Р. Шевченко прийняла своїх перших учнів. З початком нового навчального року посаду директора замість голови Товариства шкільної освіти П. Холодного зайняв Ст. Дурковскій. Трохи пізніше в місті з'явилася ще одна українська школа - гімназія ім. Кирило-Мефодіївського братства. А з літа того ж року російськомовні навчальні заклади відкрили навіть у селах. Всього за роки УНР в Україні було відкрито близько 180 україномовних навчальних закладів.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.