І. Самойлович став єдиним гетьманом Правобережної та Лівобережної України (1674)

17 березня 1674 - 350 років тому

Гетьман Іван Самойлович

Гетьман Іван Самойлович

17 березня 1674 на Генеральній раді в Переяславі правобережний гетьман Михайло Ханенко склав свою булаву, чим визнав гетьмана Лівобережжя Івана Самойловича єдиним гетьманом всієї України.

На козацьку раду в Переяславі приїхали командири 10 правобережних полків. Чи не сповістивши про це свого гетьмана Петра Дорошенка, Канівський, Білоцерківський, Черкаський, Корсунський, Паволоцький, Кальницький, Уманський, Брацлавський, Подільський і Могилевський полки зі своїми містами і селами оголосили про своє підпорядкування гетьману І. Самойловичу і Російської імперії. В результаті, останній став єдиним гетьманом Правобережної та Лівобережної України, адже становище Дорошенка стало безнадійним. Однак правобережний гетьман не втрачав надію і звернувся за допомогою до татар і турків. Саме їх війська і почали «втихомирювати» зрадницькі землі. Однак жорстокі методи розправи над українським населенням відбили від Дорошенка його останніх козаків-прихильників. Зрештою, у вересні 1676 загони московського війська з Самойловичем оточили козацьку столицю Чигирин і змусили Дорошенко зректися булави. Іван Самойлович став повноправним гетьманом над усім Військом Запорізьким.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.