Євгену Патону присудили Сталінську премію (1941)

16 березня 1941 - 83 років тому

Євген Патон c моделлю танка Т-34

Євген Патон c моделлю танка Т-34

Згідно з постановою Ради Народних Комісарів СРСР від 16 березня 1941 р., за розробку методу і апарату швидкісного автоматичного зварювання українському вченому Євгену Патону була присуджена Сталінська премія 1-го ступеня.

Видатний український вчений, який на початку XX ст. в основному займався проблемами мостобудування, в 30-х рр.. зацікавився електрозварюванням. У 1934 р. на базі лабораторії та окремого комітету в Академії наук Патон організував у Києві перший в світі Інститут електрозварювання Академії наук УРСР. Розвинувши ідеї дугового електрозварювання іншого українського винахідника Миколи Бенардоса, він винайшов власний метод швидкісного автоматичного зварювання під шаром флюсу і спроектував для цього спеціальний апарат. Пізніше цей метод отримав ім’я свого автора, адже це винахід зіграло велику роль у всьому технічному розвитку країни. А в роки війни цей метод активно впроваджували на заводах з виготовлення танків і авіабомб. І навіть сьогодні, за наявності величезної кількості передових технологій, цей метод залишається основним при роботі з газопроводами, що ще раз доводить значущість наукових розробок цього неймовірно талановитого українського вченого.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.