У Києві заснували «Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка» (1917)

16 березня 1917 - 107 років тому

Загони «полуботківців» у центрі Києва, березень 1917

Загони «полуботківців» у центрі Києва, березень 1917

16 березня 1917 в Києві за ініціативи голови самостійницького течії українського руху Миколи Міхновського був заснований «Український військовий клуб імені гетьмана Павла Полуботка». Саме цей клуб став головним засновником полку ім. гетьмана П. Полуботка, який спробував в липні 1917 р. захопили Київ і реалізувати в країні військовий переворот.

Вступали до лав нового клубу в основному українці, незадоволені нерішучою політикою Центральної Ради та її лояльністю до Росії, адже головним гаслом організації було проголошення незалежності України. А серед основних атрибутів незалежної держави повинна була бути і незалежна армія. Функцію з її створення і взяв на себе клуб. У середині травня 1917 були сформовані перші загони солдатів-полуботківців. А вже в ніч на 5 липня їх ешелони рушили на Київ, де швидко роззброїли своїх супротивників і захопили основні установи міста. Вони вимагали, щоб російський уряд визнав ЦР головним органом самостійної України, а їх загони відправили на фронт єдиним полком. Однак, ні росіяни, ні сама ЦР ці вимоги не схвалила. До 8 липня майже всі полуботківці склали зброю, 7 солдатів були вбиті, а інших відправили на Румунський фронт. У результаті такого непорозуміння між різними українськими політичними течіями програв і «Український військовий клуб ім. гетьмана П. Полуботка », і ЦР, адже Тимчасовий уряд використав цей виступ як черговий привід для репресій та обмеження українізації армії.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.