Рада послів Антанти визнав Галичину частиною Польщі (1923)

14 березня 1923 - 101 років тому

Бійці Галицької армії, Підволочиськ, 1923

Бійці Галицької армії, Підволочиськ, 1923

14 березня 1923 Рада послів Антанти в Парижі прийняв остаточне рішення щодо Східної Галичини, визнавши її частиною Польщі, проте з наданням українцям певної автономії. Але ця умова була тільки декларативним і в реальних умовах ніколи не виконувалося.

Спори між галичанами і Польщею почалися відразу після закінчення Першої Світової війни, коли на європейських теренах почав формуватися новий політичний лад. Але проголошений принцип самовизначення націй не завжди реалізовувався повною мірою, у зв’язку з чим не всі народи змогли здобути незалежність. Входила до цього числа і Україна, де невирішене національне питання розпалив в 1919 р. військовий конфлікт. У лютому 1919 р. українська армія Східної Галичини відповіла польської армії контрнаступом, чим спровокувала великий негатив з боку Антанти. Вже в червні було прийнято рішення про тимчасову окупації поляками Галичини для збереження в регіоні світу. Проте юридично Антанта не могла не враховувати протести галичан і тому тривалий час це питання не знаходив однозначної відповіді серед її членів. Проте, 14 березня 1923 р. в Версалі все ж було знайдено рішення: землі Східної Галичини визнаються Польщею, проте остання зобов’язується надати краю автономію і поважати права етнічних українців. А вже у травні Президент ЗУНР Є. Петрушевич розпустив всі українські державні установи та представництва. На Галичині утворили 5 воєводств, а край отримав назву Польща «Б». До УРСР Східна Галичина приєдналася тільки в 1945 р.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.