УВАН переїхала до Канади (1948)

13 березня 1948 - 76 років тому

Доктор Орест Цап, Президент УВАН у Канаді

Доктор Орест Цап, Президент УВАН у Канаді

13 березня 1948 Президія Української вільної академії наук переїхала з німецького Аугсбурга до Канади, почавши новий етап в історії організації і відкривши її окремий філія.

Вперше УВАН була заснована в Києві 14 листопада 1918. Але офіційно академія працювала тільки до сер. 20-х рр.., Поки не почалися масові арешти вчених. У зв’язку з цим багато українських професорів були змушені виїжджати за кордон. Перша хвиля членів УВАН емігрувала до Європи. Саме там, у німецькому містечку Аугсбург, УВАН на чолі з Дмитром Дорошенко продовжила свою діяльність. Однак після Другої Світової війни Україна накрила нова хвиля еміграції, і тепер учені вже емігрували до США та Канади. Так, починаючи з 1948 р. науковий центр в Аугсбурзі починав втрачати своє значення, і 13 березня 1948 Президія УВАН вирішив переїхати в канадський Вінніпег. Президентом Канадської УВАН обрали Леоніда Білецького. Сьогодні Канадська Українська вільна академія складається з кількох інститутів і комісій, розпоряджається власною бібліотекою і архівом, а також видає величезна кількість книг. Так, в Канаді були видані серії «Slavistica», «Ukrainica Canadiana», «Українські вчені», «Історія Української Канади» М. Марунчака, в 50-х. вчені за свій рахунок видали «Кобзар» Т. Шевченка і т.д.

У 1950 р. частина членів канадської організації переїхала до США, де вони заснували власну філію УВАН. Сьогодні фактично діє 3 організації УВАН: у Канаді, в США і американське представництво в німецькому Мюнхені.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.