Головою Української Гельсінської спілки став Левко Лук’яненко (1988)

11 березня 1988 - 36 років тому

Левко Лук’яненко

Левко Лук’яненко

11 березня 1988 зверненням до української та світової громадськості відновив свою діяльність Українська Гельсінська спілка. Його новим головою після від’їзду Миколи Руденка за кордон був обраний Левко Лук’яненко.

У 1975 р. уряду 35 європейських і північноамериканських держав, а також СРСР підписали Гельсінські угоди, головним завданням яких було закріплення нових відносин у Європі та забезпечення виконання в кожній з цих країн високих принципів демократії та прав людини. Але, звичайно, в умовах тоталітаризму виконання умов цього документа було неможливо, і для того, щоб хоч якось ввести в Україні правові принципи, 9 листопада 1976 була створена Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, до числа 10 членів-засновників якої увійшов і дисидент Левко Лук’яненко. Її представники в основному збирали докази і доводили факти недотримання Україною норм угод. Але відразу ж після створення союзу радянський уряд почав активну репресивну кампанію, і До 1980 р. три чверті правозахисників були заарештовані. Л. Лук’яненко був укладений у таборах Мордовії, Пермської і Чернігівської областей з 1977 р. до 1988 р. Новим етапом для організації став 1988 11 березня члени Української Гельсінської спілки оголосили про посилення своєї діяльності та обрали новим головою Левка Лук’яненка, який на той час знаходився ще на засланні. У квітні 1990 р. він також був обраний головою Української республіканської партії, яка була створена на базі УГС.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.