У Києві відкрився перший прихід відновленої УАПЦ (1990)

10 березня 1990 - 34 років тому

Церква Святого Архистратига Михаїла в Києві

Церква Святого Архистратига Михаїла в Києві

10 березня 1990 в м. Києві в церкві Святого Архистратига Михаїла в Музеї народної архітектури та побуту України після довгих років перебування за кордоном відкрився перший прихід Української Автокефальної Православної Церкви.

Перші ідеї про створення Української Автокефальної Православної церкви почали з’являтися ще в часи національно-визвольного руху, який зародився на українських територіях після Лютневої революції 1917 р. Проте Перший Всеукраїнський Церковний Собор у Києві, який підтвердив автокефалію УАПЦ, відбувся тільки в 1921 р. У той час церква налічувала понад 1,5 тис. парафій по всій країні. Але в 30-х роках майже всі священики УАПЦ були розстріляні органами НКВС, а її парафії в Придніпров’ї ліквідували. Після Другої Світової війни церква відновила свою діяльність, проте незабаром уряд знову її заборонив, через що частина духовенства була змушена виїхати з України. За кордоном УАПЦ продовжувала діяти майже до проголошення незалежності України, і тільки в 1990 р. церква офіційно повернулася додому. У березні 1990 р. в українській столиці відкрився перший прихід, а 5-6 червня того ж року під час православного Собору було проголошено відродження УАПЦ. Першим українським патріархом став митрополит Мстислав Скрипник.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.