У Харкові розпочався суд над учасниками СОУ (1930)

9 березня 1930 - 94 років тому

Члени «Спілки визволення України» під час судового процесу. Харків, 1930

Члени «Спілки визволення України» під час судового процесу. Харків, 1930

9 березня 1930 в приміщенні Харківського театру розпочався показовий процес проти учасників «Союзу визволення України», який тривав 40 днів і закінчився укладенням декількох десятків представників української інтелігенції.

Державне обвинувачення наполягало, що СОУ - підпільна націоналістична організація, яка була заснована на території України ще в 1926 р. Головним завданням Союзу було звільнення українського народу на всіх етнографічних територіях країни і проголошення незалежності держави. Союзу інкримінували підготовку повстань і заколотів, а також зв’язки з подібними організаціями за кордоном. Серед 45 обвинувачених перебував весь тодішній цвіт української еліти: глава УПСФ С. Єфремов, прем’єр-міністр УНР В. Чехівський, письменники А. Ніковський і Л. Старицька-Черняхівська, академік М. Слабченко та ін

Під час самого процесу, а він отримав широкий розголос, адже суд переслідував, перш за все, політичні цілі, стали очевидні явні розбіжності, а еміграція взагалі відмовилася від будь-яких зв’язків з СОУ. Можливо, завдяки цьому вирок членам Союзу винесли досить м’який порівняно з іншими подібними процесами: 4 члени СОУ отримали 10 років в’язниці, 6 - по 8 років, інші - від 5 до 2 років, а ще 10 були амністовані в судовому залі. На жаль, для влади цей процес став тільки початком масових репресій проти культурної інтелігенції країни.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.