У Львові відбувся псевдособор українських греко-католицьких священиків (1946)

8 березня 1946 - 78 років тому

Головний львівський греко-католицький Собор Св. Юра

Головний львівський греко-католицький Собор Св. Юра

8 березня 1946 згідно таємного плану радянського керівництва України у Львові розпочав роботу псевдособор Української Греко-католицької церкви, який тривав до 10 березня. У результаті цього зібрання була скасована Брестська унія 1596 р. і розірвані всі відносини з Ватиканом. Поряд з цим, відбулося злиття з Російською православною церквою Московського патріархату.

З приходом до влади в Україні більшовиків в країні проголосили атеїзм, а всі релігійні прояви всіляко придушувалися і піддавалися репресіям. Так, у середині 40-х років XX століття КДБ СРСР вирішило взагалі ліквідувати УГКЦ. Для цього у Львові 8 березня 1946 був скликаний собор, на якому були представлені священики трьох галицьких єпархій: Гавриїл Костельник (Львівська), Михайло Мельник (Перемишльська), Антоній Пельвецький (Станіславська). Але всі ці священики напередодні Собору перейшли на російське православ’я, тому фактичних представників УГКЦ взагалі не було. Враховуючи цей факт, збори було неканонічним, і Католицька церква його не визнала.

І тільки з проголошенням незалежності УГКЦ знову відновила свою діяльність, хоча до цих пір в деяких західноукраїнських регіонах збереглися православні центри.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.