На Черкащині заснували історико-культурний заповідник «Чигирин» (1989)

7 березня 1989 - 35 років тому

Чигирин, резиденція Богдана Хмельницького

Чигирин, резиденція Богдана Хмельницького

7 березня 1989 Рада Міністрів УРСР ухвалила постанову про заснування в Черкаській області історико-культурного заповідника «Чигирин», до складу якого увійшов саме місто, с. Суботів і урочище Холодний Яр.

Створили заповідник з метою збереження історико-культурної спадщини регіону, адже Чигирин - перша українська столиця часів гетьмана Б. Хмельницького, а село Суботів - його сімейний маєток. Крім того, в часи Коліївщини саме Чигиринщина стала основним центром гайдамацького руху. Сьогодні до складу охоронних територій входять 35 пам’яток археології та історії, мистецтва і природи, а також 5 музеїв. Загальна ж площа заповідника складає більше 1,2 тис. гектарів.

У центральній частині міста знаходиться Замкова гора. На ній височить величезний монумент Б. Хмельницькому, а також реконструйований бастіон Чигиринської фортеці XVII ст. У с. Суботів можна побачити Іллінську церкву, яку будували за наказом і за рахунок самого гетьмана. У с. Стецівка розташований Етнографічний музей, в якому відтворено справжній козацький хутір. Що стосується Холодного Яру, то це - реліктовий лісовий масив площею більше 7 тис. га. У ньому воювали гайдамаки в XVII ст. і партизани під час Другої Світової війни. Крім того, на його території розташовано Мотронинське городище скіфського періоду. За лісом розкинувся Отаманський парк, який теж є частиною заповідника.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.