Україна відправила спеціальні загони миротворців у Косово (2000)

7 березня 2000 - 24 років тому

У Косово українські миротворці супроводжують дітей до школи

У Косово українські миротворці супроводжують дітей до школи

7 березня 2000 року Президент України Л. Кучма прийняв указ про відправку вітчизняних миротворців у Косово в колишню республіку Югославію. Спеціалізовані підрозділи українських військових повинні були приєднатися до своїх колег-співвітчизників, які приїхали підтримувати мир в регіоні роком раніше, і міжнародного контингенту.

Конфлікт між албанцями Косово і сербським урядом країни почався ще в 1989 р. Спочатку це були лише страйки, на яких перші вимагали автономії. Але згодом вони переросли в зіткнення між сербською армією, яка всіляко придушувала будь-які національні прояви албанців, і «Армії визволення Косово». В результаті, в 1998 р. в регіоні розгорнула свою місію ОБСЄ, а вже в наступному році воєнні дії почав НАТО. Після підписання між росією і Сербією в червні 1999 р. мирної угоди Косово поділили на 5 зон і запровадили міжнародні миротворчі сили КФОР, до яких приєдналася і Україна.

У 2000 р. в Косово, зокрема, відправили Спеціального та Кінологічного підрозділу. Останній, до речі, є єдиною подібною миротворчої групою в світі. І сьогодні українські миротворці допомагають місцевим поліцейським підтримувати в Косово порядок, усмиряють натовп під час масових протестів, викривають контрабандистів, охороняють школи і церкви.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.