РНК УСРР ухвалив постанову про організацію робфаків (1921)

7 березня 1921 - 103 років тому

Навчальний клас вечірнього робітфаку Криворізького гірничого технікуму

Навчальний клас вечірнього робітфаку Криворізького гірничого технікуму

7 березня 1921 у Харкові Рада Народних Комісарів Української РСР прийняла постанову «Про організацію робочих факультетів», згідно з яким з 1 травня в країні почали працювати перші дворічні робітфаки. По суті, це були нові загальноосвітні установи для дорослих при сільськогосподарських та індустріально-технічних вузах, в яких готували до вступу в ці вузи. Але особливістю робфаків було те, що брали туди тільки делегованих кандидатів профспілок, парторганізацій і армії.

Перші робітфаки з’явилися в Москві в 1919 р. Для того, щоб вступити на такий факультет, людині потрібно було тільки вміти читати, писати і знати 4 арифметичних дії. Заняття проходили ввечері без відриву від роботи. Закінчуючи робітфак за 2-4 роки, студенти могли вступити до вузу без іспитів, завдяки чому радянська влада змогла відкрити широкий доступ до вищої освіти пролетаріату і селянству, обмежуючи тим самим, права інтелігенції та священиків.

У 1940-х років в Україні, як і в усьому СРСР, робітфаки були ліквідовані, адже на той момент потреба в них зникла: Міністерство освіти змогло добре налагодити систему середньої освіти і організувало вечірні середні школи для дорослого населення.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.