У Харкові відкрився III Всеукраїнський з’їзд Рад (1919)

6 березня 1919 - 105 років тому

Всеукраїнський з’їзд Рад у Харкові

Всеукраїнський з’їзд Рад у Харкові

6 березня 1919 в Харкові на хвилі перших перемог більшовиків над Директорією відкрився III Всеукраїнський з’їзд Рад, на якому затвердили нову структуру влади і проект першої Конституції Рад України.

Всього на з’їзд приїхали 1887 делегатів, і тільки 453 з них не мали партквитків комуністів. Насамперед, учасники з’їзду заслухали та схвалили доповідь Раднаркому України, крім того, вони ввели в Україні політику «воєнного комунізму», ухвалили створити регулярну Червону армію і прийняли указ про перехід до соціалістичного землеустрою. Нарешті, з’їзд прийняв адміністративну реформу, згідно з якою поради залишалися тільки у великих містах, а в регіонах замість виборних органів почали діяти ревкоми. Але навіть там, де номінально вибори не скасували, більшовики все одно втручалися в процес і не допускали до мандатів небажаних кандидатів. Головною ж подією III з’їзду стало прийняття 10 березня Конституції, згідно з якою Україна проголошувалася республікою диктатури пролетаріату. Вищим органом влади в країні проголошувався Всеукраїнський з’їзд рад, який повинен був проходити раз на 2 роки, а в проміжках між з’їздами цю функцію на себе брав ВУЦВК, до складу якого увійшли 99 членів.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.