Верховна Рада затвердила Державний гімн України (2003)

6 березня 2003 - 21 років тому

Хор ім. Г. Верьовки під час виконання Державного гімну України у Верховній Раді

Хор ім. Г. Верьовки під час виконання Державного гімну України у Верховній Раді

6 березня 2003 Верховна Рада прийняла Закон «Про Державний гімн України», згідно з яким головною піснею країни стала композиція «Ще не вмерла України и слава, і воля».

Історія українського гімну почалася ще в 1862 р., коли свій вірш «Ще не вмерла Україна» написав поет і фольклорист Павло Чубинський. Твір відразу набуло популярності серед українофільської організацій. У 1864 р. його надрукували в львівському журналі «Мета», де твір побачив священик Михайло Вербицький, який до того ж, був у той час і відомим композитором. Йому настільки сподобався вірш Чубинського, що незабаром він написав на нього музику. Але вперше в якості гімну разом ці твори зазвучали тільки в 1917 р. З 1949 р. до 1991 р. державним гімном Української РСР була композиція А. Лебединського на слова П. Тичини «Живи, Україно, прекрасна и сильна», але популярною вона так ніколи і не стала. У 1992 р. музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України, внісши відповідні зміни до Конституції. Слова ж затвердили тільки в 2003 р. У той же час, в законі відзначили, що гімном вважається тільки перший куплет і приспів композиції, а першу строфу вірша «Ще не вмерла Україна» змінили на запропоновані Президентом України Л. Кучмою слова «Ще не вмерла україни и слава, і воля ».

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.