Київському університету присвоїли ім’я Тараса Шевченка (1939)

5 березня 1939 - 85 років тому

Головний корпус КНУ ім. Т. Г. Шевченка

Головний корпус КНУ ім. Т. Г. Шевченка

5 березня 1939 Київський університет імені Святого Володимира перейменували на Тараса Шевченка. Відповідну постанову було прийнято Президією Верховної Ради СРСР з нагоди 125-річчя з дня народження поета. У цьому ж році університету передали Канівський біогеографічний заповідник, який став гарною навчальною базою для студентів і науково-дослідним центром для викладачів природничих факультетів.

Історія КНУ почалася в 1833 р., коли царський уряд підтримав подання міністра освіти С. Уварова про створення в Києві Імператорського університету ім. Св. Володимира. Офіційне урочисте відкриття закладу відбулося в день пам’яті святого рівноапостольного князя 15 липня 1834 Спочатку в університеті працював лише філософський факультет, але до 1841 р. в його стінах відкрили юридичне і медичне відділення. З першого дня свого заснування університет став справжнім центром культурного життя столиці, а в 40-х років тут часто зустрічалися члени Кирило-Мефодіївського братства, ідейним натхненником якого був Тарас Шевченко. Сам поет теж працював в університеті. Зокрема, він був учителем малювання в школі вузу, а також входив до складу університетської Археографічної комісії. І навіть після арешту художник не переставав підтримувати зв’язку з цим київським українським культурним центром.

У 1993 р. університет отримав статус національного. Сьогодні в його стінах навчається близько 25 тис. студентів на 14 факультетах.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.