Почалася Проскурівсько-Чернівецька операція (1944)

4 березня 1944 - 80 років тому

Танкова колона в районі Проскурова, весною 1944 р.

Танкова колона в районі Проскурова, весною 1944 р.

4 березня 1944 Перший Український фронт у рамках Дніпровсько-Карпатської стратегічної наступальної операції почав Проскурівсько-Чернівецьку операцію, основною метою якої був розгром німецької групи армій «Південь» під командуванням генерал-фельдмаршала Еріха фон Манштейна.

11 лютого 1944 генерал Н. Ватутін успішно завершив Рівненсько-Луцької операцію, в результаті якої для радянської армії склався вдалий момент для атаки на східному фланзі і в тилу армії Манштейна. Так, 4 березня головні сили Першого Українського фронту перейшли в наступ. Вже 10 березня частина Червоної армії зайняли Тернопіль та Проскурів і перекрили ворогові залізницю Львів-Одеса. Однак противник не думав відступати і теж здійснював масивні контратаки, тому радянські військові були змушені призупинити своє просування вглиб фронту. Знову наступ почався 21 березня, а вже через тиждень 29 березня окупанти покинули Чернівці. На допомогу своїм військам Гітлер направив в Україну додаткові сили з Угорщини, Румунії та Югославії, тому Червона армія, відчуваючи брак сил, 17 квітня була змушена перейти до оборони. Новий рубіж тепер пролягав на захід Брід і на схід Івано-Франківська вздовж румунської та чехословацької межі. Незважаючи на вимушену зупинку наступу, радянська армія в ході Проскурівсько-Чернівецької операція змогла просунутися на 80-350 км, звільнила значну частину Правобережної України і завдала значного удару ворожої армії.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.