Нарком освіти видав постанову про обов’язкове вивчення в школі української мови (1918)

4 березня 1918 - 106 років тому

Українські школярі, 1930-і рр..

Українські школярі, 1930-і рр..

4 березня 1918 Народний комісаріат освіти УРСР видав постанову про обов’язкове вивчення в школах місцевої мови. У документі чиновники підкреслили, що довгий час царизм переслідував і забороняв розвиток української культури, і тому зараз потрібно зробити все можливе, щоб українська мова знову розцвів, адже це потрібно, перш за все, для втілення в життя ідей інтернаціоналізму і соціалізму. Вже в кінці наступного року Всеукрревком намітив цілу програму відродження української мови і культури. Українська мова нарівні з російською почали активно вивчати в школах, використовували в державних установах, на ньому друкували підручники, газети і т.п. Офіційним напрямком державної політики ВУЦВК і РНК УРСР українізація стала 1 серпня 1923

Проте весь цей час Москва активно стежила за культурним розвитком в Україні і тому, побоюючись нових закликів до самостійності, вже з середини 1920-х рр.. почала потроху пригальмовувати цей процес. Вже в 1927 р. з посади наркомату освіти був звільнений головний прихильник політики українізації Олександр Шумський, ще через рік ліквідували літературний союз Хвильового ВАПЛІТЕ, але остаточно програма була скасована в січні 1933 р. з призначенням на посаду секретаря ЦК КП (б) У П. Постишева.

Отже, можна сміливо говорити, що саме постанова 1918 р. була першим кроком відродження української мови і початком активної українізації на вітчизняних теренах. Але всі зусилля були однаково зведені нанівець диктатурою комуністичного режиму.

Все по темі: , ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.