На екрани вийшов «Щорс» Довженка (1939)

4 березня 1939 - 85 років тому

Кадр з фільму «Щорс», 1939

Кадр з фільму «Щорс», 1939

4 березня 1939 на широкий екран вийшла картина видатного українського режисера Олександра Довженка «Щорс». Знімали фільм протягом року на Київській кіностудії художніх фільмів, а головну роль у ньому зіграв Є. Самойлов.

Ідею зняти фільм про українського Чапаєва Довженка почув від самого Сталіна. На думку вождя, фільм про видатного українського полководця часів громадянської війни міг би стати справжнім світовим шедевром. Режисер не став сперечатися і відразу почав роботу. Головною сценою у фільмі повинна була стати загибель Щорса на руках у його комісара Івана Дубового, з яким Довженко познайомився особисто. Але працюючи над фільмом, режисер все більше і більше переконувався, що офіційна версія трагічної загибелі Щорса в 1919 р. під Коростенем - вигадка. У дійсності ж полководця, швидше за все, вбили люди з найближчого оточення. Однак коли фільм був майже готовий, будь-які питання про смерть Щорса залишалися без відповіді, самого Дубового заарештували, а його героя наказали зі стрічки виключити. Фінальну сцену довелося терміново міняти, але головний образ Щорса все одно залишився справжнім героєм з дещо ідеалістичними рисами. Проте, 3 березня 1939 фільм показали широкій публіці. У результаті, «Щорс» мав оглушливий успіх, як у глядачів, так і серед мистецтвознавців, які високо оцінили художню цінність картини і талант самого Довженка. У 1941 р. за цю картину режисер отримав Сталінську премію.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.