У Києві заснували «Меморіал» (1989)

4 березня 1989 - 35 років тому

Музей радянської окупації товариства «Меморіал»

Музей радянської окупації товариства «Меморіал»

4 березня 1989 в Києві заснували українське добровільне культурно-просвітницьке правозахисне благодійне товариство «Меморіал» імені Василя Стуса. Основною метою організації стала правозахисна робота і збереження пам’яті про жертв політичних репресій у радянській Україні. Київський центр став філією Всесоюзної організації «Меморіал», яка була заснована роком раніше у Москві.

Головою українського товариства було обрано режисер Лесь Танюк. Головним досягненням «Меморіалу» стало відкриття в 2001 р. в Києві Музею радянської окупації, основні експозиції якого розповідають про злочини більшовицької влади проти українського народу та про боротьбу українців з комуністами. Крім того, щорічно товариство організовує безліч зустрічей, конференцій, форумів, фестивалів, концертів, виставок тощо з метою залучення уваги до трагічну сторінку української історії. Члени «Меморіалу» також активно проводять дослідницько-краєзнавчу роботу, розшукуючи невідомі поховання жертв геноциду і виконавців цих злочинів, видають книжки та журнали, знімають фільми, присвячені репресованим культурним діячам і радянській епосі взагалі.

Сьогодні київський «Меморіал» налічує близько 400 членів, але будь-який громадянин України також може вступити до лав суспільства і присвятити себе дослідницькій і просвітницькій роботі.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.