Закінчилася Харківська наступальна операція (1943)

3 березня 1943 - 81 років тому

Танкісти на звільнених харківських вулицях, березень 1943

Танкісти на звільнених харківських вулицях, березень 1943

3 березня 1943 радянська армія закінчила Харківську наступальну операцію, в результаті якої їй вдалося значно просунутися вглиб фронту і звільнити першу українську столицю. Але досягнутий успіх так і не вдалося закріпити, і наступ перейшло до Харківської оборонну операцію.

У січні 1943 р. радянським військам вдалося успішно провести Острогожсько-Россошанськ і Воронезько-Касторненской наступальні операції. На хвилі цих перемог військове командування 2 лютого 1943 вирішило завершити розгром німців у напрямку Харкова і Воронежа. Для цього була організована Харківська наступальна операція, основна роль в якій відводилася військам Воронезького і Південно-Західного фронтів. Так, 2 лютого частини Червоної армії почали наступ і вже через 11 днів вони дійшли до південного і північного передмість Харкова. Побоюючись, що ворог укладе їх у кільце, німецько-фашистська армія почала відступати від Сіверського Дінця. Проте вже 15 лютого радянські солдати почали штурм міста. Незважаючи на значну перевагу противника в танках, наступного дня над Харковом замайорів червоний прапор. До 3 березня червоноармійці просунулися на 100-260 км і дійшли до кордону Рильськ-Минківка. Проте можливості вітчизняної армії швидко вичерпалися, тому наступ було зупинено. Однак активно наступати почав противник, і вже 16 березня Харків знову був окупований.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.