У Петрограді заснували Тимчасовий Український революційний комітет (1917)

2 березня 1917 - 107 років тому

Солдатська демонстрація під час Лютневої революції 1917 р., Петроград

Солдатська демонстрація під час Лютневої революції 1917 р., Петроград

Під час революції в Петрограді в лютому 1917 р. разом з росіянами, які виступали за повалення царського режиму (чого вони в підсумку і добилися), на міські площі вийшли і представники української інтелігенції. Вже 2 березня вони видали відозву «До українських громадян, студентству, робітникам і українським офіцерам», проголосивши, тим самим, створення в місті Тимчасового Українського революційного комітету.

Взимку 1917 несподівано для всієї країни припинила своє існування Російська імперія. 24 лютого Петроград вийшов на масові протести і страйки, а 27 лютого влада в Росії перейшла до Тимчасового комітету Державної Думи. 2 березня від престолу відмовляється цар Микола II і в країні починає діяти Тимчасовий уряд. Однак у той час, коли росіяни думали про новий пристрій і влади в країні, українці вирішили використовувати події для пробудження нової хвилі національно-визвольної боротьби. Тільки що створений Тимчасовий Український революційний комітет у своїй відозві закликав українців всіляко підтримати російську демократію, але зазначив, що, крім загальногромадянських прав, новий уряд повинен звернути увагу і на національні права жителів України. Кращим же результатом революції має стати утворення федеративної держави, в якому б Україна зайняла місце повноправною автономії. Саме ці ідеї взяв за основу своїх Універсалів М. Грушевський - голова створеної в Києві Української Центральної Ради.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.