І. Федоров вперше в Росії видав друковану книгу (1564)

1 березня 1564 - 460 років тому

Друкована книга - «Апостол»

Друкована книга - «Апостол»

1 березня 1564 в Росії в друкарні засновника українського друкарства Івана Федорова і Петра Мстиславця вийшла перша друкована книга - «Апостол». Саме з цієї дати історики і почали відлік друкарства на Русі.

Видавали «Апостол» у першій державній друкарні, яку в 1563 р. заснував митрополит Макарій. З післямови відомо, що працювали видавці над книгою протягом року. Надрукована вона «старопечатним» стилем, автором якого став сам І. Федоров. В основу він поклав московський півуставного варіант писемності середини XVI в. На фронтисписі «Апостола» виконана гравюра апостола Луки - автора одного з 4 Євангелій і Діянь святих апостолів. Сама книга прикрашена різноманітними орнаментами, в деяких елементах яких вгадуються зразки робіт Феодосія Ізографа.

Відмінною рисою московського «Апостола» є дуже вміла редакторська робота, адже у виданні відсутні будь граматичні, пунктуаційні помилки і друкарські помилки. Крім того, незважаючи на те, що книга вийшла майже 4 ст. тому, вчені не перестають дивуватися високій якості двокольорового друку і оригінальним заставкам. Сьогодні з 1200 опублікованих в 1564 р. книг в найбільших бібліотеках та музеях світу зберігається лише 60 примірників.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.