У Києві встановили пам’ятник Григорію Сковороді (1977)

1 березня 1977 - 47 років тому

Григорій Сковорода

Григорій Сковорода

1 березня 1977 в Києві на Контрактовій площі навпроти Києво-Могилянської академії встановили бронзовий пам’ятник українському філософу, поету і педагогу Григорію Сковороді. Але скульптура настільки гармонійно вписалася в загальну атмосферу площі та навколишніх будинків, що складається враження, ніби Сковорода стояв тут завжди.

Автором роботи став 90-річний скульптор Іван Кавалерідзе. За його задумом, Григорій Савич мав бути босий, але тодішні ідеологічні керівники міста вирішили, що філософу не личить ходити без черевиків, і Сковороду взули. До речі, бронзові постоли сьогодні користуються великою популярністю серед студентів, адже вважається, що той, хто потримається за сандалії перед іспитом, обов’язково отримає гарну оцінку. Але взуття Сковороди - не єдина примха комуністів. Спочатку скульптор зобразив під пахвою у поета Біблію, з якою звисав хрестик. Але перед відкриттям останній взагалі зрізали, а священну для християн книгу переробили в сумку. Якщо подивитися на неї під певним кутом, то на тому місці, де спочатку був хрестик, до цих пір можна побачити певну нерівність. Проте, і сьогодні пам’ятник залишається однією з улюблених пам’яток киян та гостей міста, а також постійним місцем паломництва студентів Академії.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.