Оксана Баюл завоювала перше українське олімпійське «золото» (1994)

26 лютого 1994 - 30 років тому

Чемпіонське виступ Оксани Баюл на XVII Олімпійських зимових іграх в Норвегії

Чемпіонське виступ Оксани Баюл на XVII Олімпійських зимових іграх в Норвегії

26 лютого 1994 на XVII Олімпійських зимових іграх в Ліллехаммері в Норвегії 16-річна фігуристка Оксана Баюл стала першою в історії незалежної України олімпійською чемпіонкою.

На Ігри до Норвегії молода спортсменка приїхала, маючи за спиною вже статус Чемпіонки світу. Однак довгий час фавориткою змагань вважалася американка Ненсі Керріган, яка після прокату короткої програми посідала перше місце. Українка йшла відразу після неї. Однак за 3 дні до фінального виступу під час спільного тренування О. Баюл отримала серйозну травму ноги і була змушена виступати, долаючи нестерпний біль. Виконуючи свою програму, вона виконала 3 потрійних стрибка і за 15 секунду до закінчення музики ризикнула додати ще один каскад стрибків, якого не було заплановано. Спортсменка вирішила, що тільки так вона зможе виграти у американки. Судді розділилися: четверо віддали свої голоси за Керріган, стільки ж симпатизували і Баюл. Вирішальною виявилася оцінка німецького арбітра, який поставив українкою за артистизм на 0,1 бала більше, ніж спортсменці з США. В результаті, О. Баюл стала першою нашою співвітчизницею, яка зійшла на найвищу сходинку олімпійського п’єдесталу.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.