Центральна Рада ухвалила закон про переведення України на григоріанський календар (1918)

25 лютого 1918 - 106 років тому

Секретаріат Української Центральної Ради. Сидять, зліва направо: С. В. Петлюра, С. О. Єфремов, В. К. Винниченка, Х. Барановський, І. М. Стеценко. Коштують: Б. Мартос,

Секретаріат Української Центральної Ради. Сидять, зліва направо: С. В. Петлюра, С. О. Єфремов, В. К. Винниченка, Х. Барановський, І. М. Стеценко. Коштують: Б. Мартос,

25 лютого 1918 у Коростені Мала Рада Центральної Ради офіційно прийняла рішення про введення в Україні григоріанського календаря. За старим стилем нововведення почало діяти з 16 лютого - з календаря випали 2 останні тижні лютого, а 16 лютого стало 1 березня. Більшість істориків вважають, що на такий крок український уряд пішов заради переходу країни на європейські принципи, адже саме на той момент Центральна Рада гостро потребувала в союзниках для боротьби з більшовиками. Російська Рада Народних комісарів прийняв новий календар раніше УНР: після 31 січня 1918 р. в країні настало 14 лютого. У результаті, на нове літочислення перейшли і окуповані більшовиками території, серед яких був і Київ. Проте вже в наступному році генерал-лейтенант А. Денікін і біла армія, які окупували Україну, знову відродили в країні юліанський календар - 31 серпень перетворили на 19 серпня. Але в грудні Червона армія повернула собі втрачені землі і відновила григоріанський календар.

Також відомо, що вперше григоріанський календар на вітчизняних землях ввели ще у 1582 р., коли на нове літочислення перейшла Західна Україна, яка на той момент була складовою частиною Речі Посполитої. Тоді весь західний світ підтримав Папу Римського Григорія XIII, який хотів нівелювати десятиденний розрив від астрономічної дати, який накопичився з часу введення юліанського календаря.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.