Папа Римський Пій VII відновив Галицьку митрополію (1807)

24 лютого 1807 - 217 років тому

Собор Святого Юра - головна святиня українських греко-католиків

Собор Святого Юра - головна святиня українських греко-католиків

24 лютого 1807 Папа Римський Пій VII підписав буллу «In universalis Ecclesiae regimine», якій відновив Галицьку митрополію.

Наприкінці XVIII в. Київська уніатська митрополія виявилася розділеною між кількома країнами. Крім того, унійні церкви в підросійській Україні змушували насильно переходити в православ’я. Зрештою, серед єпархій Галичини визріла думка об’єднати всі греко-католицькі церкви регіону під єдиною митрополією, центр якої знаходився б у Львові. Відновлювати в Галичині митрополію взялися Антоній Ангелович і Михайло Гарасевич. В результаті довгої переписки українців з австрійською владою, імператор Франц I схвалив відновлення митрополії та направив відповідний лист до Папи Римського. А вже 24 лютого 1807 офіційно дозволив це зробити і Ватикан. У відновленій митрополії, яка складалася з Львівської архиєпархії, Перемишльської і Холмської єпархій, Папа Римський призначив власного номінанта, якого наділив таким ж правами, як і всіх київських митрополитів. 25 вересня 1808 на галицький митрополичий престол зійшов Антоній Ангелович. Він перебував на цій посаді до 1814 Сама греко-католицька церква проіснувала до 1946 р., поки її не ліквідували, підпорядкувавши Московської патріархії. Лише в 1989 р. Галицьку митрополію в Україні було офіційно відновлено. Весь цей час її митрополити перебували в Римі. Але в 2005 р. митрополію в Галичині знову ліквідували, проте не зникла сама Українська греко-католицька церква - її глава кардинал Любомир Гузар переїхав до Києва.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.