Україна приєдналася до Європейської культурної конвенції (1994)

24 лютого 1994 - 30 років тому

Один з корпусів Ради Європи в Страсбурзі

Один з корпусів Ради Європи в Страсбурзі

24 лютого 1994 Верховна Рада прийняла постанову, згідно з яким Україна, як одна з правонаступниць Радянського Союзу, приєдналася до Європейської культурної конвенції 1954. Цю конвенцію Українська РСР підписала ще навесні 1954 р., проте з розпадом СРСР договір про вступ України був анульований . І тільки після запрошення Комітету Міністрів Ради Європи знову приєднатися до конвенції в 1994 р. ВР України прийняла відповідне рішення.

Європейську культурну конвенцію розробили члени-держави Ради Європи. У 1954 р. її прийняли в Парижі. В основному, її положення спрямовані на вдосконалення статуту ЮНЕСКО. Після вступу України в цю організацію 12 травня 1954 країна відразу приєдналася і до конвенції. Все це сприяло активній популяризації української культури серед європейців. Зокрема, було проведено міжнародне святкування 150-річчя Т. Г. Шевченка, відзначили 100-річчя з дня народження Л. Українки, І. Котляревського, М. Коцюбинського, І. Франка, Г. Сковороди, Є. Патона та ін Сьогодні Україна також активно підтримує положення Європейської культурної конвенції. Про це свідчить її співробітництво з європейськими державами в галузі охорони культурної та природної спадщини, а також проведення в країні заходів, спрямованих на запобігання незаконному переміщенню культурних цінностей. Європейська культурна конвенція стала основним документом, який заклав першочергові принципи європейського співробітництва в галузі культури, освіти, молодіжної політики та розвитку спорту.

Все по темі: ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.