Військовий суд засудив лейтенанта Шмідта до страти (1906)

21 лютого 1906 - 118 років тому

Команда крейсера «Очаків», якою керував під час Повстань 1905 лейтенант П. Шмідт

Команда крейсера «Очаків», якою керував під час Повстань 1905 лейтенант П. Шмідт

21 лютого 1906 військово-польовий суд виніс смертельний вирок лейтенанту Петру Шмідту - головному керівнику повстання на крейсері «Очаків» у листопада 1905.

Восени 1905 р. в російській армії і на флоті пройшла ряд антиурядових збройних повстань. Напруга серед населення постійно зростала. Так, 14 листопада 1905 р. в Севастополі повстала і команда крейсера «Очаків». Очолити повсталих запропонували популярному у той час агітатору і депутату Севастопольської Ради робітничих, матроських і солдатських депутатів Петру Шмідту. Згодом до «Очакова» приєдналися кілька міноносців, крейсер «Святий Пантелеймон» та інші кораблі. У той же час влада віддала наказ армії атакувати повстанців. Щоб уникнути кровопролиття, лейтенант не чинив особливого опору. В результаті, вже 15 листопада на кораблі виникла пожежа, частина екіпажу разом зі Шмідтом врятувалася, але крейсер був розстріляний. Повстанці та їх керівник були відразу заарештовані. У лютому 1906 р. у Очакові над ними відбувся судовий процес. Зрештою, не послухавши палких промов адвоката П. Шмідта присяжного повіреного А. Н. Александрова, суд виніс лейтенанту і ще 3 матросам крейсера «Очаків» смертний вирок. У дію вирок вступив 6 березня 1906 на о. Березань поблизу Очакова. У 1917 р. лейтенант Шмідт був перепохований у Покровському соборі в Севастополі, але 13 листопада 1923 його рештки були перенесені на севастопольське кладовище Комунарів.

Все по темі: , ,

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.