Кримський місто Ахтіар перейменували в Севастополь (1784)

21 лютого 1784 - 240 років тому

м. Севастополь

м. Севастополь

21 лютого 1784 згідно з наказом імператриці Катерини II кримське місто Ахтіар було перейменовано на Севастополь. З грецької мови нове назва перекладається як «священне місто». До речі, історики довели, що в Античні часи існувало, як мінімум, 6 міст з такою ж назвою.

Місто-фортеця Ахтіар була закладена 14 червня 1783 біля руїн давньогрецького міста Херсонес. Таку назву фортеця отримала від кримськотатарського села Ак-Яр, на території якого її і почали її будувати. Однак наступного року, слідуючи тодішньою модою давати містам стародавні грецькі назви, Катерина II перейменувала місто. Керував процесом будівництва Севастополя князь Г. Потьомкін, а фактичним засновником міста став контр-адмірал родом з Шотландії Фома Фомич Маккензі. У 1788 р. командувати портом і ескадрою в Севастополь прибув адмірал Ф. Ушаков. Саме він реалізував велику частину початкового плану міста, побудувавши в ньому дороги, колодязі, будинки, військові казарми і лікарню. У 1797 р. новий імператор Російської імперії Павло I повернув місту стару назву - Ахтіар. Знову Севастополем за наказом Сенату порт став тільки в 1826 р. На цей час він уже завоював звання головного чорноморського військового порту, забравши цей титул у Херсона.

До сьогоднішнього дня Севастополь залишається одним з головних військових, торговельних портів України і улюбленим курортом туристів з багатьох країн.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.