Верховна Рада затвердила тризуб як малий герб України (1992)

19 лютого 1992 - 32 років тому

Український тризуб

Український тризуб

19 лютого 1992 тризуб був офіційно затверджений Верховною Радою в якості малого герба України та головного елемента великого Державного герба. Разом з Конституцією, прапором і гімном України він є невід’ємною частиною офіційної символіки держави. Сьогодні зображення Державного герба України розміщується на печатках органів державної влади, грошових знаках, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ тощо Зображення сучасного тризуба в 1992 р. розробила група українських геральдистів у складі А. Гречило, О. Кохан та І . Турецького. За основу вони взяли древній тризуб князя Володимира Великого. Він символізував поділ Всесвіту на небесний, земний й потойбічний. Крім того, тризуб можна розуміти і як поєднання священних начал - Божественного, Батьківського й Материнського, - і як єднання трьох природних стихій - повітря, води і землі. Загалом існує близько 40 версій походження тризуба.

Однак повністю Державний герб повинен складатися з існуючого Малого герба - тризуба - і тільки запроектованого Великого герба. Вже протягом двох десятиліть серед депутатів тривають дискусії щодо зображення Великого герба, адже прийняти його можна тільки двома третинами голосів конституційного складу ВР. Але в ст. 20 Конституції України чітко зазначено, що поряд з тризубом на Державний герб повинен бути розміщений герб Війська Запорізького.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.