Закінчилася Західно-Карпатська операція радянської армії (1945)

18 лютого 1945 - 79 років тому

Радянські бійці долають Карпати, 1945

Радянські бійці долають Карпати, 1945

18 лютого 1945 закінчилася 38-денна стратегічна наступальна операція Червоної армії. Після успішного закінчення Східно-Карпатської операції радянське командування вирішило звільнити і західну частину гір. У новій операції брали участь сили 2-го і 4-го Українських фронтів, якими керував генерал армії І. Є. Петров і Маршал Радянського Союзу Р. Я. Малиновський. У ході цього наступу було проведено цілий ряд додаткових наступальних операцій: Кошицький-Попрадске, Бєльська і Плішивець-Брезновская. Завдяки їм Червоній армії вдалося розгорнути бойовий фронт протяжністю 440 км і просунутися вглиб нього на 170-230 км.

Для своєї оборони німецький ворог використовував складну гірську місцевість, а й вітчизняні бійці залучили до роботи словацьких та українських партизанів. 12 січня 1945 2-й Український фронт почав наступ. Але в середині лютого атака радянських військ була зупинена ворогом на оборонному рубежі. Однак, ще до середини березня солдати 2-го Українського фронту своїм правим крилом продовжували бої з метою вигнання німців. Загалом, Західно-Карпатська операція закінчилася успіхом для Радянського Союзу, адже в її ході було звільнено більшу частину Словаччини і південні райони Польщі. 17 ворожих дивізій і 1 бригада були розгромлені, величезними були і людські, і технічні втрати німецької армії.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.