Верховна Рада СРСР ліквідував Ізмаїльську область (1954)

15 лютого 1954 - 70 років тому

Ізмаїльський порт

Ізмаїльський порт

15 лютого 1954 Президія ВР СРСР ухвалила указ «Про ліквідацію Ізмаїльської області і передачу її території до складу Одеської області». Метою такого рішення стала, насамперед, оптимізація управління державою.

Ізмаїльська область проіснувала 14 років, адже юридично вона була створена ще 7 грудня 1940. Тоді вона була просто перейменована з Акерманської на Ізмаїльську, а адміністративний центр був перенесений з сучасного міста Білгород-Дністровського в Ізмаїл. До 1940 р. ці території входили до складу Румунії. Але 28 червня 1940 Радянський Союз змусив Румунію передати йому Ізмаїльський, Аккерманський та інші повіти Бессарабії і Північної Буковини. 2 серпня того ж року Ізмаїльська область увійшла до складу Української РСР. До того часу її територія включала 13 районів загальною площею 12,4 тис. кв. км. Під час ВВВ область була окупована румуно-німецькими військами і знову офіційно увійшла до складу Румунії. Радянським військам вдалося її звільнити тільки 25 серпня 1944

Сьогодні Ізмаїльський район є лише одним з багатьох на півдні Одеської області. До його складу входять 23 населених пункти, в яких проживають приблизно 54 тис. осіб. Однак і сьогодні найбільшими українськими річковими воротами на Дунаї залишається Ізмаїльський порт.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.