Видано перше повне зібрання творів Котляревського (1952)

15 лютого 1952 - 72 років тому

Іван Котляревський

Іван Котляревський

15 лютого 1952 був надрукований перший том першого повного зібрання творів класика української літератури Івана Котляревського. Видання зборів письменника у двох томах було доручено Інституту української літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН Української РСР. Керував процесом підготовки зборів у друк видатний літературознавець Агапій Шамрай. Саме його стаття «Проблема реалізму в « Енеїді» І. Котляревського» та відкриває перший том видання. Більшість істориків літератури сходяться на думці, що це видання стало новим етапом у всій науці про Котляревського. А ті примітки, які вніс Шамрай до прочитання «Енеїди», потім входили в усі наступні перевидання твору нарівні з авторськими. Крім того, саме в це двотомне зібрання були вперше включено твори, написані російською мовою. Другий том зібрання побачив світ в 1953 р. У збори увійшла знаменита «Енеїда», її варіанти і різночитання, драматичні твори «Наталка-Полтавка» і «Москаль-чарівник», листи Котляревського до Я. Лобанова-Ростовського, М. Рєпніна, Ф . Глінці, Н. Гнєдичу, І. Срезневського та інше.

Наступне повне видання творів автора надрукували лише до 200-річчя з дня його народження - в 1969 р. Головним редактором зібрання став Борис Деркач.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.