Україна підписала договір про співпрацю народів Карпатського регіону (1993)

14 лютого 1993 - 31 років тому

«Карпатський Єврорегіон»

«Карпатський Єврорегіон»

14 лютого 1993 в м. Дебрецен (Угорщина) Україна підписала з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією договір про співпрацю народів Карпатського регіону. В результаті, була створена міжрегіональна асоціація «Карпатський Єврорегіон», яка стала першою транскордонною організацією на пострадянському просторі.

У нову асоціацію увійшли прикордонні території Карпатського регіону країн, що підписали договір. Особливістю цих областей є те, що майже всі вони є депресивними в економічному і соціальному плані в своїх країнах. «Карпатський Єврорегіон» передбачався, перш за все, як міст між країнами ЄС та його майбутніми членами. Крім того, ця організація повинна була допомогти вирішити проблему вільного переміщення населення через кордони.

Для ефективної роботи «Карпатського Єврорегіону» була створена Президія організації та національні представництва в кожній державі-учасниці. Крім того, в кожній країні було створено робочу комісію в певній сфері: питання туризму вирішують у Польщі, проблеми регіонального розвитку - в Угорщині, надзвичайні ситуації - в Словаччині. Україна ж створила робочу комісію з питань соціальної інфраструктури. Сьогодні «Карпатський Єврорегіон» є однією з найстабільніших організацій в Європі з точки зору безпеки співіснування і співпраці її членів.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.