Україна уклала мирний договір з Литвою (1921)

14 лютого 1921 - 103 років тому

Юрій Коцюбинський - глава делегації УРСР, 1921 р.

Юрій Коцюбинський - глава делегації УРСР, 1921 р.

14 лютого 1921 УРСР підписала з Литовської демократичною республікою мирний договір. Уряд України на переговорах представляли Ф. Кон і Ю. Коцюбинський, а литовців - Ю. Балтрушайтіс, І. Ванагас-Сімонайтіс, Р. Йоделіс і К. Свілас.

Ця угода стала першим кроком радянської України на міжнародній арені, адже право на міжнародну діяльність вона отримала тільки 28 грудня 1920 після підписання союзного договору з РРФСР. Вже 12 січня 1921 при Раднаркомі РРФСР була створена дипломатична місія СРСР, яку очолив Ю. Коцюбинський.

В цей же час в Литві почалася військова інтервенція Польщі, в ході якої остання заволоділа Вільнюським краєм. Щоб не допустити подальшого захоплення своїх земель, Литва була змушена зафіксувати свої кордони в міжнародних угодах з іншими державами. Однією з таких угод і був мирний договір з РРФСР.

Згідно з цим договором, обидві держави визнавали незалежність одна одної, зобов’язувалися заборонити перебувати на своїх землях ворожих іншій країні військово-політичних об’єднань і організовувати їх перевезення через свої порти. Крім того, українцям у Литві та литовцям в Україні надавалося право вільного вибору громадянства, біженців Першої світової війни, як і вивезене майно, повертали на батьківщину. Після ратифікації угоди парламентами обох країн сторони домовилися укласти додаткові торговельні і транзитні договори, а також поштово-телеграфну конвенцію.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.