Українців почали вивозити на примусову роботу до Німеччини (1942)

13 лютого 1942 - 82 років тому

Остарбайтери, 1942

Остарбайтери, 1942

13 лютого 1942 почалася кампанія з примусового вивезення українців з центральних і східних областей країни на роботу до Німеччини.

У початкових планах Гітлера вивіз остарбайтерів не передбачався, проте, зрозумівши, що блискавичного захоплення Радянського Союзу не відбудеться, він вирішив депортувати до Німеччини населення окупованих країн, які б працювали на потреби нацистів. В основному, остарбайтери працювали на приватних підприємствах, і продуктивність їх праці була значно вище німецьких робітників. Жили вони в спеціальних таборах, втеча з яких каралося смертю або ув’язненням у концтаборах. Однак остарбайтери отримували навіть зарплату, яка становила 30% від реального заробітку. Але більша її частина витрачалася на житло і харчування в тих же спецлагерях. Всього за 1942-1944 рр.. з України було вивезено близько 2,2 млн. робітників. Більшість з них після закінчення війни були насильно повернуті в СРСР, де майже всіх їх звинуватили у «зраді батьківщині» і піддали репресіям.

У 1994 р. уряд Німеччини ввело компенсації колишнім остарбайтерам, виділивши для цього достатньо значні кошти. Проте суми виплат українцям значно відрізнялися від виплат іншим країнам. Наприклад, полякам платили в 5 разів більше, ніж вітчизняним остарбайтерам. Але в 2006 р. виплати припинили зовсім.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.