Запустили перший український ядерний реактор (1960)

12 лютого 1960 - 64 років тому

Ядерний реактор ВВР-М, м. Київ

Ядерний реактор ВВР-М, м. Київ

12 лютого 1960 у Києві в Інституті ядерних досліджень НАН України відбувся запуск першого вітчизняного дослідницького ядерного реактора ВВР-М.

Рішення про створення в радянських містах ядерних центрів і будівництво в них дослідницьких водо-водяних ядерних реакторів уряд СРСР прийняв ще в 1954 р. Так, у Києві на базі відділу ядерної фізики Інституту фізики АН УРСР з’явився Інститут ядерних досліджень НАН України, де і відбувся пуск першого вітчизняного реактора. Його сконструювала група видатних радянських фізиків на чолі з Ігорем Курчатовим. Потужність першого реактора складала 10 МВт.

Головною метою створення першого дослідного реактора було отримання потужного потоку нейтронів, які потім використовують для інших експериментів. Крім того, він міг виробляти і різноманітні ізотопи, які теж використовуються в різних галузях промисловості і медицині.

У 2010 р. реактор був модернізований: вчені встановили нові сучасні системи управління і захисту, а також нове сховище для відпрацьованого ядерного палива. Завдяки цьому вже більше 50 років перший український реактор продовжує служити вітчизняній науці, проте вже в 2015 р. він остаточно вичерпає свій експлуатаційний ресурс.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.