Відбулися вибори до Сейму Карпатської України (1939)

12 лютого 1939 - 85 років тому

Агітація УНО перед виборами до Сейму Карпатської України, 1939

Агітація УНО перед виборами до Сейму Карпатської України, 1939

12 лютого 1939 відбулися вибори до Сейму Карпатської України, на яких абсолютну більшість голосів отримало Українське Національне Об’єднання.

Статус автономної республіки у складі Чехословаччини Карпатська Україна отримала після Мюнхенської угоди 1938 р. Тоді було утворено перший автономний уряд, але Перший Віденський арбітраж 2 листопада 1938 вирішив передати значну частину українських закарпатських земель під владу Угорщини. Тому вже у складі Угорщини 12 лютого 1939 в Карпатській Україні були організовані вибори до Сейму. Підготовку до їх проведення український уряд на чолі з Августином Волошиним почав ще в січні 1939 р., розпустивши значну частину антиукраїнських реакційних політичних об’єднань і партій. 18 січня Організація Українських Націоналістів ініціювала створення в Карпатській Україні Українського Національного Об’єднання. Крім лівих сил у новий союз увійшли майже всі політичні партії і суспільства, в тому числі, й неукраїнські. А вже на виборах до парламенту 12 лютого нове об’єднання отримало 92,4% голосів виборців. Загалом явка населення на виборах склала 92,5%. Все це свідчило про високу національну свідомість українців Закарпаття. Головою сейму було обрано А. Штефан, а його заступниками стали Ф. Ревай і С. Росоха. Вже 15 березня 1939 депутати Сейму проголосили Карпатську Україну самостійною і незалежною державою. Проте вже через 2 тижні у зв’язку із захопленням краю угорськими військами нова держава перестала існувати.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.