У Києві розпочалася конференція з питань культури української мови (1963)

11 лютого 1963 - 61 років тому

Поети шістдесятники, головні доповідачі конференції 1963 рік.

Поети шістдесятники, головні доповідачі конференції 1963 рік.

11 лютого 1963 в Києві розпочалася конференція з питань культури української мови, на якій учасники звернулися до вищих органів влади УРСР з вимогою надати українській мові статус державної.

Організаторами конференції виступили Київський державний університет та Інститут мовознавства Академії наук УРСР. Всього за 5 днів, протягом яких тривали збори, було зачитано 27 доповідей. Зокрема, виступили Борис Антоненко-Давидович, Олександр Пономарів, Петро Бойко, Лідія Орел і багато інших провідних вчених України та представників інтелігенції. Всі вони зійшлися на думці, що існуюча теорія двомовності нації є абсурдною і єдиною рідною мовою для українців є українська. Так, учасники форуму звернулися до ЦК КПУ й уряду України з клопотанням ввести в усіх дошкільних, загальноосвітніх та середніх спеціальних навчальних закладах українську мову навчання. Крім того, вся документація в установах, на підприємствах, транспортної галузі та торгівлі теж повинна вестися рідною мовою. У клопотанні йшлося і про збільшення видавництва наукових праць, художніх книг та підручників українською мовою. Це ж стосувалося і виробництва українських фільмів. В результаті, конференція переросла у відкриту маніфестацію протесту. Проте відразу після її закінчення влади вжили всіх заходів, щоб не допустити її можливого повторення: особливо "активних" українців звільняли з роботи, їм забороняли публічно виступати, зникли конференції, де могли збиратися і виступати всі бажаючі. Процес деукраїнізації України продовжився.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.