Гоголь спалив рукопис другого тому «Мертвих душ» (1852)

11 лютого 1852 - 172 років тому

Микола Гоголь

Микола Гоголь

11 лютого 1852 Микола Гоголь у присутності свого слуги Насіння спалив чистовий рукопис другого тому свого твору «Мертві душі». У результаті, до наших днів дійшли тільки чернетки окремих глав другої частини твору.

Ідея «Мертвих душ» виникла у Гоголя завдяки А. Пушкіну. Саме він розповів письменнику історію про містечко Бендери в Бессарабії - Пушкін перебував там на засланні, - де на початку XIX ст. не було зареєстровано жодного випадку смерті. Взявши за документальну основу цей випадок, в 1835 р. Гоголь почав роботу. Спочатку твір замислювався як тритомне видання. Вже в травні 1842 р. вийшов перший том під назвою «Пригоди Чичикова, або Мертві душі, поема М. В. Гоголя». В образах місцевих поміщиків Гоголь дуже точно зобразив російське суспільсто і різні соціальні типи країн. Крім того, за задумом Гоголя, перший том повинен зобразити минуле Росії, другий - справжнє, а третій - майбутнє. Однак на початку 1845 Гоголь впадає в душевну кризу і влітку того ж року спалює першу рукопис другого тому. На той момент він вважав, що йому не вдається досить точно показати шлях Росії до ідеалу. Але вже 1 січня 1952 Гоголь повідомив, що робота над другою частиною повністю закінчена. Однак через кілька днів хвороба знову загострюється, і в ніч з 11 на 12 лютого Гоголь спалює рукопис. Через 10 днів 21 лютого 1952 Микола Гоголь помер. Лише в 1855 р. були опубліковані 5 знайдених розділів другого тому, які відносяться до різних частин чорнового варіанту твору. Над третім томом автор так і не розпочав роботу.

Відразу після виходу першої частини «Мертвих душ» книгу почали перекладати на інші мови, за її мотивами були зняті художні фільми і поставлені спектаклі в провідних театрах Росії.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.