У Харкові заснували Революційну українську партію (1900)

11 лютого 1900 - 124 років тому

Члени Харківської Української Студентської групи - засновники РУП

Члени Харківської Української Студентської групи - засновники РУП

11 лютого 1900 на III з’їзді українських студентських громад у Харкові заснували Революційну українську партію. Вона стала першою цієї політичною силою в Наддніпрянській Україні. Засновниками РУП стали Дмитро Антонович, Михайло Русов, перший український авіатор Лев Мацієвич, Юрій Коллард, Олександр Коваленко та ін Першою програмою рупівців стала робота Миколи Міхновського «Самостійна Україна», згідно з якою Україна повинна стати єдиним і нероздільною самостійною державою. Проте вже в 1903 р. головною вимогою членів партії стала національно-територіальна автономія України в межах Російської імперії.

Структурно РУП складалася з 6 відділень, які перебували в Києві, Харкові, Чернігові, Полтаві, Лубнах і на Кубані. Але вже в грудні 1902 відбувся установчий з’їзд партії, на якому було вирішено об’єднати їх усіх в одну організацію, яку очолив ЦК РУП. До складу Центрального комітету увійшли Є. Голіцинський, В. Козиненко і Д. Антонович. У Закордонний Комітет з центром у Львові увійшли В. Винниченко і Д. Антонович. З 1903 р. фактичним главою РУП став Микола Порш. У червні 1903 до РУП приєдналася Українська Соціалістична Партія, яку в 1900 р. заснували Б. Ярошевський, М. Меленевський і М. Міхновський.

На початкових етапах своєї діяльності РУП схилялася до радикальних методів боротьби з царським режимом і великими землевласниками. Однак згодом вона почала організовувати у селах Полтавщини та Харківщини аграрні страйки і зосередилася на пропагандистській роботі. Саме РУП стала першою Придніпровської партією, яка об’єднала молодь і надихнула її на політичну боротьбу.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.